03 آذر 1403

  • 1399/07/22
  • - تعداد بازدید: 12
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان سروستان

تاکید کارشناس واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت سروستان بر تغذیه مناسب در دوران سالمندی

1399/07/22

کارشناس واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان سروستان با اشاره به تغییر نیازهای تغذیه ای بدن و افزایش کم تحرکی در سالمندان، به تغذیه مناسب در دوران سالمندی تاکیید کرد.

 
                                 

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان سروستان، " مریم کاویانی" ضمن گرامیداشت هفته تکریم سالمندان گفت: توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه ای بدن اهمیت بالایی دارد و نیاز به مواد مغذی متاثر از داروها، بیماری ها و پدیده های طبیعی دوران میانسالی و سالمندی بوده که البته در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است که اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا، چربی خون بالا و دیابت از جمله این مشکلات بوده که عمده آن از طریق تغذیه مناسب و شیوه زندگی سالم قابل پیشگیری یا کنترل است.

وی اظهار داشت: سالمندان با وجود نیاز به آب و مایعات، اغلب کمتر احساس تشنگی می کنند و به همین دلیل، احتمال بروز کم آبی، یبوست و سردرد در آن ها زیاد است، همچنین با افزایش سن، نیاز به انرژی کم می شود و غذای مصرفی باید متناسب با نیاز ، چراکه اضافه دریافت موجب چاقی می شود.

با افزایش سن، جذب کلسیم و تولید ویتامین D کاهش می یابد که اثر مخربی بر سلامت استخوان ها دارد و موجب افزایش احتمال شکستگی ها می شود، همچنین وقتی سن بالا می رود در برخی افراد عدم تحمل گوارشی شیر تازه اتفاق می افتد، توانایی جذب ویتامین ب 12 بدن کاهش می یابد و کمبود ویتامین ب 6 در این سنین شایع است، زیرا سوخت و ساز آن افزایش و دریافت آن کاهش می یابد.

کم خونی و فقر آهن در این سنین کم است، اما دریافت کم غذا یا سوء تغذیه، باعث کم خونی می شود، تصریح کرد: با بالا رفتن سن، دریافت و جذب روی کاهش می یابد و کمبود منیزیم هم بروز می کند، در حالی که منیزیم در استحکام و مقدار توده عضلانی بدن موثر است.

سالمندان به جای سه وعده غذای اصلی، باید پنج وعده غذای کم حجم تر استفاده کنند، همچنین توصیه می شود مصرف چربی، نمک، قند و شکر و مواد خیلی شیرین، نوشابه و آبمیوه های صنعتی کاهش و استفاده از غذاهای فیبردار خام یا پخته افزایش یابد، در طول روز، به دفعات آب و نوشیدنی های بدون قند بنوشید که البته آب بهترین نوشیدنی برای تامین مایعات مورد نیاز بدن است.

غذای سالمند باید ساده و کم حجم و نزدیک به علائق او باشد، با تنوع و تعادل، همه مواد مغذی مورد نیاز او را تامین کند، غذا بیشتر شامل پروتئین با کربوهیدرات پیچیده و چربی و قندهای ساده را کمتر داشته و کم نمک نیز باشد.

غذای سالمند باید دارای انرژی منطبق با قد، وزن و فعالیت روزانه و با لحاظ بیماری های احتمالی وی باشد.

همچنین به منظور تامین ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، املاح و فیبر، سبزیجات تازه به شکل خام یا پخته، به کفایت مصرف شود، البته میوه ها به دلیل وجود قند فروکتوز، بیشتر از چهار واحد استفاده نشود، غلات سبوس دار، نان سبوس دار، نان جو، جوانه ها و حبوبات مختلف به تنهایی یا در ترکیب با غلات در برنامه روزانه باشد.

او ادامه داد: از جوانه ها به صورت تازه یا پودر در برنامه روزانه، همراه ماست، سالاد یا افزودن به ظرف غذا استفاده شود و جوانه گیاهانى مانند ماش، گندم، شبدر، یونجه، تربچه و دانه‌هاى دیگر، حاوى مقدار زیادى ویتامین B و مواد غذایى دیگر برای سالمندان ضروری هستند.

روغن ها به مقدار کم مصرف شود و اما از نوع زیتون باشد، در صورت عدم دسترسی، از روغن مایع استفاده کنید، آبلیمو طبیعی، آبغوره همراه سالاد و برخی غذاها مصرف و همچنین منابع ویتامین D شامل شیر و لبنیات، زرده تخم مرغ ، ماهی و جگر به کفایت مصرف شود و روزانه 15 دقیقه با لباس سبک منزل در برابر نور خورشید قرار بگیرید، چراکه با افزایش سن، جذب و تولید ویتامین D کم می شود.

منابع کلسیم به کفایت مصرف شود که در این میان شیر و دیگر لبنیات کم چرب منابع غنی کلسیم هستند، اگر به شیر حساسیت دارید، از سایر مواد لبنی شامل ماست کم چرب، پنیر کم نمک، کشک پاستوریزه و کم نمک یا شیربدون لاکتوز استفاده کنید.

استفاده از منابع منیزیم به مقدار کافی، گفت: به دلیل دریافت محدود غذا یا سوء جذب و سوء تغذیه، کمبود منیزیم دیده می شود که در این میان آجیل، لوبیای سویا، دانه کامل ذرت، ادویه ها، موز، نخود سبز، اسفناج، ملاس، جگر و گوشت گاو منابع خوب منیزیم هستند.

منابع اسید فولیک به کفایت مصرف شود،در این راستا انواع گوشت، غلات، حبوبات، سبزی های ریشه ای، کاهو، خیار، مرکبات، توت فرنگی، موز ، جوانه گندم، کلم ها و نخود فرنگی میل کنید، چراکه کمبود آن در سنین بالا ممکن است. مصرفه این مواد غذایی و تامین اسید فولیک برای خون سازی، کاهش خطر بیماری های قلبی – عروقی، جلوگیری از افسردگی و آلزایمر یا به تاخیر انداختن آن و پیشگیری از ابتلا به سرطان های روده بزرگ، سینه، مری و معده لازم است.

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 30915
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید