شبکه بهداشت و درمان شهرستان سروستان
با توصیه های تغذیه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن بیشتر آشنا شویم
با شروع فصل سرما و شیوع بیماری هایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا نیاز به افزایش تقویت سیستم ایمنی بیشتر احساس میشود، با رعایت اصول تغذیه ای و استفاده از غذاهای سالم و مفید میتوان سیستم ایمنی را تقویت کرد.
با رعایت موارد زیر تا حدود زیادی میتوان بدن را در مقابل بیماری ها مقاوم تر کرد:
1. مصرف ویتامین ها و مواد معدنی:
-ویتامین B۶ که در گوشت مرغ، سالمون،موز، سبزیجات سبز و سیبزمینیها یافت میشود.
-ویتامین C که در مرکبات مثل پرتقال، توتها و همچنین در انواع گوجهها، کلم بروکلی و اسفناج وجود دارد که معمولا برخی از پزشکان برای جبران کمبود ویتامین سی در کودکان که شاید علاقهای به این موارد غذایی نداشته باشند، قرص جوشان برای کودکان که طعم و مزه جلبی دارند را تجویز میکنند.
-ویتامین E که بهترین ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن است در بادام، روغن آفتابگردان، دانه آفتابگردان، کره بادام زمینی و اسفناج یافت میشود.
-غذاهای حاوی ویتامین D نیز شامل ماهیهای چرب، زرده تخم مرغ و آب پرتقال میشوند.
-روی که موثرترین عنصر برای تقویت سیستم ایمنی است در گوشت قرمز، مرغ، آجیل و لبنیات وجود دارد.
۲.مایعات و نوشیدن آب کافی:
-نوشیدن آب کافی و مایعات تاثیر بسیار خوبی در تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس دارد، حتی اگر ورزش و عرق نکنید، بدن به طور مداوم در حال از دست دادن آب از طریق تنفس و دفع ادرار و مدفوع است. در نهایت کمبود آب در بدن باعث کندی حرکت مایع لنف شده و گاهی اوقات منجر به نقص سیستم ایمنی میشود.
-بههمین دلیل برای قوی شدن سیستم ایمنی بدن، نوشیدن آب و مایعات سرشار از ویتامین مانند آب پرتقال را فراموش نکنید. نوشیدن روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب، از موثرترین روشها برای پاکسازی سموم از بدن و حفظ سلامت سیستم ایمنی است.
-برخی از پزشکان با در نظر گرفتن شرایط فیزیکی و جسمی بیمار، داروها و مکملهایی مانند قرص جوشان زینک و ویتامین سی که برای تقویت سیستم ایمنی هستند، را به بیماران تجویز میکنند. مصرف این مکملها حتما باید تحت نظر و با مشورت پزشک صورت گیرد.
۳. ورزش:
- ورزش منظم یکی از ستونهای زندگی سالم است، در واقع فعالیت فیزیکی یا ورزش نهتنها برای ساختن ماهیچه و کاهش استرس است، بلکه نقش مهمی در حفظ سلامت و حمایت از سیستم ایمنی بدن نیز دارد.
-فعالیت بدنی به بهبود حرکات ریه و کاهش مقدار چربی در مجاری هوایی کمک میکند. همچنین ورزش ممکن است با دخالت در داشتن یک گردش خون مناسب، بهطور مستقیمتری بر سیستم ایمنی بدن تاثیر مثبت بگذارد.
-در حقیقت مطالعات نشان دادهاند که انجام روزانه ۳۰ دقیقه ورزش متوسط تا شدید به آمادگی سیستم ایمنی بدن کمک میکند، بنابراین ورزش نیز درست مانند یک رژیم غذایی سالم، در سلامت عمومی بدن فرد و در نتیجه داشتن یک سیستم ایمنی قوی نقش مهمی دارد.
۴. خواب کافی:
- مطالعات نشان میدهد کسانی که خواب کافی و باکیفیت ندارند، درصورت قرار گرفتن در معرض ویروسهایی مانند ویروس سرماخوردگی بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هستند؛ بنابراین داشتن خواب کافی، یکی از روشهای موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس است.
- در واقع خواب به بدن امکان تغذیه و انرژی میدهد و پس از استرسهای روزانه نیروی تازهای به سیستم ایمنی میبخشد. هنگام خواب اتفاقات بسیار مهمی در بدن رخ میدهد؛ بهعنوان مثال مولکولهای مبارزهکننده با عفونت هنگام خواب ساخته میشوند. خواب کمتر از ۷ ساعت، احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی را افزایش میدهد؛ بنابراین نباید قدرت خواب کافی و باکیفیت شبانگاهی را برای تقویت سیستم ایمنی دست کم بگیریم.
۵. کاهش استرس و تنش:
- تاثیر استرس بر بدن ممکن است ناگهانی یا به مرور زمان باشد؛ درهرصورت باید از نحوه تاثیر استرس بر سلامت بدن، از جمله تاثیر آن بر سیستم ایمنی آگاه بود، استرس بیشازحد، تولید هورمونی به نام کورتیزول را در بدن افزایش میدهد، مقدار بسیار و بیشازاندازه این هورمون بر سیستم ایمنی بدن غلبه خواهد کرد؛ بنابراین برای داشتن یک سیستم ایمنی قوی، باید از هرگونه استرس و تنش به دور باشیم.
مریم کاویانی
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت شهرستان سروستان